Videoproductie vs animatieproductie: De 5 verschillen!
In de moderne wereld van digitale media hebben videoproducties en animatieproducties altijd een cruciale rol gespeeld in het vertellen van boeiende verhalen en het vastleggen van boodschappen door middel van beelden. De technologie blijft zich maar ontwikkelen en voor iedere productie bestaan aparte denkprocessen en toepassingsgebieden.
In deze blogpost duiken we in de wereld van videoproducties en animatieproducties. We onderzoeken de essentiële verschillen tussen deze twee vormen van visuele communicatie, waar veel bedrijven tegenwoordig gebruik van maken. Wil jij weten wat precies de verschillen zijn? Lees dan snel verder!
Introductie tot videoproductie vs animatieproductie
Zowel videoproductie als animatieproductie spelen een belangrijke rol in het vertellen van verhalen en het overbrengen van boodschappen op het publiek. Beide zijn een visuele vorm van communicatie, die bijvoorbeeld vaak gebruik worden door bedrijven om een product of dienst te promoten. Hoewel ze beide streven naar het creëren van visuele content, verschillen ze onder andere in hun definitie en doel.
Videoproductie, zoals de naam al aangeeft, houdt zich bezig met het vastleggen en bewerken van echte beelden met behulp van camera’s en andere technische apparatuur. Het doel van een videoproductie is om een goede video te maken om een bepaalde gebeurtenis of scene vast te leggen. Videoproducties worden gebruikt om bijvoorbeeld films, documentaires, nieuwsuitzendingen, reclames en bedrijfsvideo’s te maken.
Aan de andere kant richt animatieproductie zich op het creëren van geanimeerde content door middel van digitale technieken. Animatieproducties maken gebruik van computertechnologie en maken niet alleen gebruik van de fysieke wereld die we om ons heen zien, maar ook van bedachte en gemaakte dingen – animaties dus.
Hoewel videoproductie en animatieproductie allebei unieke kenmerken hebben, zijn er ook zeker overeenkomsten. In beide gevallen is er sprake van storytelling. De productie maakt een verhaal en beeld dit af voor de kijker. Er is een boodschap en het beeld brengt deze over op het publiek.
Videoproductie proces
Het creatieve proces achter een videoproductie begint met het ontwikkelen van een script en het opbouwen van een verhaal. Tijdens deze fase wordt er precies bedacht hoe de video eruit gaat zien en welke boodschap er precies overgebracht moet worden… en hoe dat moet gebeuren! Alles wordt uitgeschreven: van de dialoog in de video tot de houding van de acteurs.
Daarna is het tijd om een locatie te kiezen. Hiervoor doet de productie een locatiescouting: ze bezoeken meerdere locaties om te kijken welke het meest geschikt zijn om te filmen. Ook maakt de productie een planning voor de productiedag, zodat iedereen precies weet wat hem of haar te doen staat. Er wordt verder nagedacht over de cameratechnieken en de regie-instructies om tot een zo mooi mogelijk beeld te komen. En dan is het tijd om te filmen!
Nadat alle beelden geschoten zijn, is het tijd voor de postproductie en de videobewerking. De producenten zoeken de juiste beelden uit, bewerken ze waar nodig en zetten ze in de juiste volgorde. Ze letten ook op audio en eventuele tekst die in beeld moet worden gebracht.
Animatieproductie proces
Het creatieve proces achter een animatieproductie ziet er heel anders uit. Allereerst moet er een storyboard gemaakt worden. Hiermee visualiseren de makers hoe de animatie eruit moet komen te zien. Het gaat daarin niet alleen om letterlijke beelden, maar ook om sferen en kleuren. In deze beginfase wordt er een concept gecreëerd van hoe de animatie uiteindelijk moet worden.
Vervolgens moeten de beelden ook echt gemaakt worden. In tegenstelling tot bij een videoproductie gaat het hier niet om filmen, maar om animeren. Grafisch ontwerpers gaan aan de slag met illustraties en maken personages, voorwerpen en locaties – allemaal in animatie. Zij kiezen het kleurenpalet, de texturen, de visuele elementen en de esthetiek van het verhaal. Ook maken zij gebruik van verschillende animatietechnieken en -stijlen.
Tot slot is het tijd voor de geluidseffecten en een eventuele voice-over. Dit maakt het verhaal nog meer tot leven. Met behulp van muziek laat de ontwerper het publiek een bepaalde emotie voelen. De boodschap komt zo nog beter over!
Wanneer animatieproductie inzetten?
Videproducties worden door bedrijven gebruikt om promotie te maken voor het bedrijf en om merkvideo’s te maken. Denk hierbij aan reclames voor het product, maar ook filmpjes over het product of de dienst dat het bedrijf aanbiedt. Deze video’s zijn echt bedoeld om de kijker te overtuigen om iets bij het bedrijf te gaan kopen. Het merk komt hierin vaak naar voren en er wordt geprobeerd om de kijker aan het bedrijf te binden door in te spelen op de emoties. Dit zijn video’s die je als bedrijf inzet op je sociale media en plaatst op je website.
Daarnaast zijn videoproducties bedoeld om productdemonstraties en tutorials te maken. Wil je een handige video filmen om te laten zien hoe je een product gebruikt, uit elkaar haalt, in elkaar zet, schoonmaakt of handig bewaard? Dan organiseer je hier een videoproductie voor. Het filmpje laat stapsgewijs zien hoe de gebruiker hetzelfde kan doen. Deze video’s zijn bedoeld voor bestaande klanten en zet je eveneens in door ze te plaatsen op je website en op sociale media.
Wanneer animatieproductie inzetten?
Met een animatieproductie daarentegen maak je bijvoorbeeld uitleganimaties. Soms is het logischer om een animatie te maken om iets uit te leggen, dan om het echt te gaan filmen. Bedrijven gebruiken animatievideo’s om hun merkidentiteit te versterken en complexe concepten op een boeiende en visueel aantrekkelijke manier over te brengen. Door middel van animaties creëert de maker visuele effecten die de aandacht van het publiek vasthouden. Animatieproducties zijn bijvoorbeeld geschikt om video’s te maken waarin het verhaal achter het bedrijf wordt verteld, waarin producten of diensten gepresenteerd worden of waarin een stappenplan wordt uitgebeeld.
Ook voor het maken van educatieve video’s is het mogelijk om een animatieproductie te organiseren. Sommige processen zijn simpelweg te ingewikkeld om met filmbeelden uit te leggen, bijvoorbeeld omdat ze op microscopisch-klein niveau plaatsvinden. Heb jij bijvoorbeeld een bedrijf dat wasmiddel verkoopt en wil je laten zien hoe het wasmiddel bindt aan vuile stoffen in kleding en hoe het de kleding reinigt? Dan is een animatie hier perfect voor! Met echte camerabeelden ga je immers niet hetzelfde effect bereiken. Ook voor situaties waarvan simpelweg geen camerabeelden te maken zijn is een animatieproductie zeer geschikt. Denk aan een uitleg over een gebeurtenis in de geschiedenis. Beelden van deze gebeurtenis zijn er niet!
Videoproductie en animatieproductie combineren
Het is tot slot ook mogelijk om een videoproductie en animatieproductie te combineren. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de video uit echte beelden bestaat, maar ook animaties nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het filmpje over het wasmiddel. De animatie laat zien hoe het wasmiddel de kleding reinigt, maar voor de rest van de video gebruik je rustig echte camerabeelden. Of maak een filmpje met een videoproductie, maar leg een lastig onderdeel uit met behulp van animaties.
Animaties gebruik je om echte beelden aan te vullen en te versterken. Animaties geven je de mogelijkheid om abstracte concepten te visualiseren, om informatie eenvoudiger te maken en om visueel indrukwekkende effecten toe te voegen.
Conclusie
In de moderne wereld van digitale media spelen videoproducties en animatieproducties een cruciale rol in het vertellen van verhalen en het overbrengen van boodschappen.
Videoproducties leggen echte beelden vast, terwijl animatieproducties geanimeerde content creëren. Beide vormen zijn heel verschillend, maar vertonen ook overeenkomsten. Het gaat bij beide bijvoorbeeld om storytelling! Videoproducties gebruik je voor het maken van promotie, tutorials en productdemonstraties, terwijl je animatieproducties inzet voor het maken van uitlegfilmpjes en educatieve video’s met veel diepgang. Hoe je jouw publiek ook wil bereiken als bedrijf: met deze twee vormen van producties zet je vast een ijzersterk beeld neer!
Meer informatie?
Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.