Skip to main content

Feedback geven op video: 5 tips! (met voorbeelden)

feedback geven op video_1

“Hoe geef ik feedback op een video?” Dat is een vraag die wij, als videomarketing bureau, vaker krijgen. Om deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en je ook meteen extra tips te geven gaan we in dit blogartikel dieper in op de verschillende manieren hoe jij effectief feedback kan geven op video.

hoe geef je effectieve feedback op video?

Wanneer geef je feedback op een video?

Laat je een video maken dan is het gebruikelijk om daar feedback op te geven. Het creatieve proces en de technische kant kennen vele aspecten. Deze zijn pas goed als jij tevreden bent met het resultaat. 

De eerste versie hoeft dan ook niet de eindversie te zijn. Geef je op een effectieve manier feedback op de video? Dan is er vaak maar een enkele aanpassingsronde nodig. Maar het komt ook voor dat er meerdere rondes nodig zijn. 

Om het gehele proces optimaal te laten verlopen, hebben wij tips voor het geven van feedback op video samengesteld. Je krijgt hier ook inzicht in hoeveel tijd het kost om de feedback te verwerken. Om het allemaal wat concreter te maken, geven we je ook een aantal voorbeelden. Je ontdekt verder aan de hand van de voorbeelden hoe onze klanten op een effectieve en overzichtelijke manier feedback geven op video.

feedback geven op video_2

5 tips om feedback te geven op video

Niemand wil dat het geven van feedback uiteindelijk oneindig lijkt te duren. Gelukkig kun je met behulp van deze vijf tips jouw feedback op video’s sneller geven, zodat je in no-time aan het eindresultaat toe bent!

Tip 1: Werk met tijdcodes

Het is handig als je met het geven van feedback op video rekening houdt met tijdcodes. Zie je een onderdeel in de video dat je veranderd wilt zien? Benoem in dat geval de tijd en geef concreet feedback. Dit scheelt namelijk veel tijd, omdat je hiermee concreet aangeeft om welk element of onderdeel het gaat in de video.

Voorbeeld tijdcode:

  • 00:45 – De functienaam klopt niet, wil je deze veranderen naar …
  • 01:24 –  Wil je de helderheid hier wat hoger maken, want het beeld lijkt donker.

Tip 2: Stuur screenshots mee

Een andere tip die we je kunnen meegeven met het geven van feedback op video is om gebruik te maken van screenshots. Het is aan te raden om een screenshot te maken die je feedback ondersteunen en visueel maken. Op deze manier kan je degene precies zien bij waar de feedback over gaat.

Tip 3: Stuur de feedback in één keer door

Er zijn bij het laten maken van een video vaak meerdere mensen in je bedrijf of organisatie betrokken tijdens het proces. Daarom is het bij het geven van feedback efficiënt als je met je collega’s overlegt. 

Je kan dan alle feedback verzamelen en de veranderingen die je wilt zien in één keer doorgeven. Dit kan al snel meerdere feedbackrondes voorkomen wat veel tijd kan besparen.

Zijn er veel collega’s of afdelingen die erbij betrokken zijn? Soms kan het handig zijn om zelf kritisch te zijn op de feedback die betrokkenen geven. Bijvoorbeeld als er sprake is van een mening die vooral de persoonlijke smaak benadrukt.

Tip 4: Geef concrete feedback 

Het is als videomaker belangrijk om concrete feedback te krijgen. Laat je bijvoorbeeld weten dat je de kleur van de tekst niet mooi vindt dan is dit natuurlijk aan te passen. Het is alleen nog niet duidelijk welke kleur de tekst wel moet krijgen.

Voorbeeld:

Niet: Ik vind de kleur van de tekst niet mooi
Wel: Graag de kleur van rode tekst graag aanpassen naar oranje (#F44611)

Tip 5: Vermijd persoonlijke feedback

Bij het geven van feedback op video is het van belang dat je persoonlijke feedback vermijdt en ingaat op het resultaat. Dit is wat uiteindelijk telt. Feedback geef je namelijk niet op een persoon, maar op de uitvoering. 

Daar komt bij dat iedereen een eigen smaak heeft en die is nogal persoonsgebonden. Daarom is het bij het geven van feedback op video onder meer belangrijk om je doelgroep voor ogen te houden. Dit kan je doen door je in de toekomstige kijker te verplaatsen en het doel van de video daarin mee te nemen. 

Het helpt ook om op een vriendelijke manier feedback te geven. Dus in plaats van te zeggen dat je de video helemaal niets vindt, is het aan te raden om constructief te zijn en de pijnpunten concreet te benoemen. 

feedback geven op video_3

Hoeveel tijd kost het om feedback op een video aan te passen?

Elke vorm van feedback kost tijd, omdat er wijzingen doorgevoerd moeten worden. Er zijn wat dat betreft een aantal vaste punten die bij een correctieronde altijd tijd kosten. Zelfs bij het aanbrengen van een kleine wijziging zijn er een aantal stappen nodig zoals het aanpassen van de feedback zelf, het renderen van de video en de controle om de video te testen.

Na het toepassen van de verandering is het natuurlijk belangrijk om de hele video opnieuw te bekijken. Uiteraard krijg je de aangepaste video weer aangeboden en dit kost eveneens tijd. De minimale tijd voor het verwerken van feedback op video neemt in elk geval een uur in beslag. Afhankelijk van het aantal aanpassingen kan de tijd oplopen.

Bekijk hoe onze klanten snel feedback geven op video

Wil je weten hoe onze klanten gebruikmaken van alle tips om feedback op video te geven? Dit gebeurt via het platform Vimeo dat wij voor onze klanten gebruiken om feedback te geven op video. 

Op deze wijze krijg je de gelegenheid om op één plek op een eenvoudige manier je feedback achter te laten. Het handige van het gebruik van dit platform is dat je automatisch alle tips die hier gegeven zijn, kan gebruiken. Eenvoudig én effectief!

Conclusie

Je wilt graag dat de video die je laat maken eruit komt te zien, zoals je voor ogen hebt. Dit is niet alleen jouw doel, maar ook ons doel. Concrete en effectieve feedback geven op video speelt daarin een belangrijke rol. 

Als jij heel concreet bent in je feedback, dit centraal aanlevert met tijdcodes en een screenshot ter visuele ondersteuning, verloopt het proces sneller en efficiënter. Dit maakt het mogelijk om aanpassingen sneller te verwerken wat weer tijd bespaart. 

Houd de feedback op video constructief en maak het niet persoonlijk maar denk aan de doelgroep en het doel van de video. 

Wil je ervoor zorgen dat de samenwerking zo goed als mogelijk gaat? Neem contact op voor een gratis kennismaking en ontdek hoe wij jouw verwachtingen van een perfect resultaat kunnen waarmaken door middel van onze aanpak en feedback.

Robbert Krol
Creative Director

Meer informatie?

Bekijk hier onze diensten, waar we je vertellen hoe wij je bedrijf verder helpen met het aanspreken van je doelgroep. Een plan op maat? Neem vrijblijvend contact op.

Plan kennismaking

DBBL Media | Content Creator

Hoe kunnen wij je helpen? ✨
Hoi! Hoe kan ik je verder helpen? ✨
Groetjes Bas!